Aproape 30 de foști și actuali aleși locali, intrați în vizorul ANI

Aproape 30 de foști și actuali aleși locali, intrați în vizorul ANI
Publicat: 12/06/2015, 21:30
Actualizat: 13/06/2015, 11:24

Este vorba despre 12 primari, patru viceprimari, un fost viceprimar/primar, cinci consilieri locali, cinci foști consilieri locali și doi foști consilieri județeni.

Potrivit ANI, primarul comunei Vetrișoaia, din Vaslui, Vasile Puiu, în perioada exercitării mandatelor 2008 – 2012 și 2012 – 2016, a emis și a semnat contractul individual de muncă, acte adiționale și dispoziții în interesul soției sale, în baza cărora aceasta din urmă, în calitate de angajată a Primăriei Vetrișoaia, a beneficiat de avantaje materiale.

Pe 14 februarie 2012, ANI a emis un comunicat de presă privind încălcarea de către Vasile Puiu a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, cât și comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Raportul de evaluare în cauză, nu a fost contestat și a rămas definitiv începând cu luna februarie 2012, însă Puiu Vasile exercită și în legislatura 2012 – 2016, contrar legii, aceeași funcție eligibilă
față de care a fost stabilit conflictul de interese.

Astfel, Puiu Vasile se află în situația nerespectării interdicției de trei ani de la data încetării de drept a mandatului, fiind decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, respectiv aceeași funcție eligibilă, interdicție prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, ca urmare a existenței conflictului de interese.

Primarul comunei Remetea, Bihor, Adrian Călin Ștefănică, se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține și calitatea de reprezentant al U.A.T. Remetea în cadrul A.G.A. S.C. Speranța Remetea S.R.L. (începând cu data de 04 ianuarie 2013) și în cadrul A.G.A. S.C. Remapa S.R.L. (începând cu data de 23 august 2013).

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 01 iulie 2012 – 30 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic „Codrii Beiușului”.

Primarul comunei Atid, Harghita, Szocs Laszlo, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 20 martie 2015, întrucât a deținut și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Szocs Lajos Întreprindere Familială. De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar (2008 – 2012), a atribuit cu titlu gratuit un spațiu situat în clădirea Primăriei Atid către Asociația Proprietarilor de Terenuri din Zona Atid, asociație în cadrul căreia deține calitatea de vicepreședinte.

Primarul comunei Scrioaștea, Teleorman, Marian Șefu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 4 august 2010, întrucât a deținut și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul
Șefu Marian P.F.

Dorel Iovancea, primarul comunei Grojdibodu, Olt, și fost viceprimar al comunei, în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 16 august 2012, întrucât deține și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Iovancea M. Dorel Întreprindere Individuală. De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 13 iunie – 23 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al S.C. Mid Zone Grup S.R.L.

Totodată, Iovancea s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al S.C. Mid Zone Grup
S.R.L.

Primarul din Dâmbovicioara, Argeș, Dumitru Secăreanu, a fost găsit în conflict de interese administrativ și penal, întrucât, prin nota de fundamentare din data de 10 mai 2010, a propus elaborarea unui proiect de hotărâre privind atribuirea contractului de transport deșeuri solide la groapa de gunoi Albota către S.C. Cherestea Dîmbovicioara S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia fiul său deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic) și înaintarea sa spre aprobarea Consiliului Local al comunei Dâmbovicioara. În perioada 10 mai 2010 – 21 decembrie 2012, în calitate de administrator și asociat unic al S.C. Cherestea Dîmbovicioara S.R.L., fiul său a obținut, în baza contractului de prestări servicii, venituri în sumă de 23.808 Lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu, de Dumitru Secăreanu.

Primarul comunei Pătulele, Mehedinți, Ion Țicu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 august 2008 – 06 martie 2009, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al S.C. Primtrans – Com S.R.L..

Sabin Cupăreanu, primarul comunei Diculești, Vâlcea, a produs un folos material pentru fiică, prin: emiterea dispoziției privind constituirea comisiei de examen pentru ocuparea funcției de administrator public și
a dispoziției privind angajarea cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată a fiicei sale în funcția de administrator public, începând cu data de 2 noiembrie 2009, semnarea, contractului individual de muncă al fiicei sale și întocmirea expunerii de motive și inițierea proiectului de hotărâre prin care a propus Consiliului local modificarea statului de funcții al aparatului propriu din cadrul Primăriei Comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și a organigramei, în sensul introducerii noii funcții de administrator public, deja ocupată.

Și în cazul său, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești, Vâlcea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu.

Primarul comunei Ipatele, Iași, Costică Postârnac, a fost găsit în conflict de interese administrativ, întrucât a semnat două acte adiționale la contractul de închiriere din data de 31 iulie 2007 privind majorarea suprafeței de pășune închiriată, de la 526,46 ha la 554,82 ha, acte adiționale încheiate între Consiliul Local Ipatele și Societatea Agricolă Ipatele (societate în cadrul căreia soția edilului deține calitatea de
președinte al consiliului de administrație).

Primarul comunei Nanov, Teleorman, Florea Grosu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 27 iunie 2012, întrucât a deținut și funcția de administrator al S.C. Epilog S.R.L.

Hristu Cristian Dică, primarul comunei Vlădești, Argeș, și fost viceprimar al comunei (mandatul 2008 – 2012) a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă în perioada exercitării funcției de consilier local, întrucât a participat la deliberări și a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local Vlădești, prin care a fost aprobat contractul având ca obiect „furnizare lemne foc esență tare”, în valoare totală de 20.000 de lei, încheiat cu S.C.Hristo Unico S.R.L. (societate comercială al cărei asociat unic și administrator este cumnata sa).

Totodată, Dică a încălcat și regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Primăria Vlădești a încheiat și derulat contracte comerciale de executare lucrări și de furnizare produse cu S.C. Hristo Unico S.R.L., precum și cu S.C. Decor Com Design S.R.L. (societate comercială al cărei asociat unic și administrator este soția sa).

Dică a obținut venituri în afara funcției de bază de la angajatorul S.C. Hristo Unico S.R.L. anterior deținerii funcțiilor publice precum și în perioada deținerii funcției de consilier local.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Mirel Vasile Hălălai, primarul orașului Teiuș, Alba, a încheiat un număr de 10 contracte și un act adițional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deținut calitatea de asociat
(în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum și funcțiile de director general și administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soția sa deține funcția de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor și a actului adițional, Primăria Orașului Teiuș a efectuat plăți către societate în cuantum de 105.913,38 lei.

De asemenea, așa cum rezultă din declarația de avere completată la data de 14 iunie 2013, edilul avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 de lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 de lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, Județul Alba, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Petru Rosoca, fost viceprimar și fost primar al comunei Criciova, Timiș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de viceprimar, respectiv de primar (20 noiembrie 2009 – 18
noiembrie 2013), întrucât a deținut, simultan, următoarele funcții și calități: administrator al S.C. Parabelum S.R.L. (în perioada 20 noiembrie 2009 – 19 ianuarie 2010), preot paroh în cadrul Parohiei Criciova (în perioada 20 noiembrie 2009 – 18 noiembrie 2013) și reprezentant al Consiliului Local Criciova în cadrul Adunării Generale a Acționarilor S.C. Ecosal-GNSC S.R.L. (în perioada 08 martie 2011 – 05
noiembrie 2013).

Viceprimarul comunei Izbiceni, Olt, Vasile Golgojan, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 8 octombrie 2010, întrucât deține și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al unei întreprinderi individuale.

Viceprimarul comunei Sânsimion, Harghita, Csato Gabor, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 ianuarie 2009, întrucât deține și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată.

Viceprimarul comunei Grajduri, Iași, Ioan Pavel, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie 2008 – 22 iunie 2012, întrucât a deținut și calitatea de reprezentant al întreprinderii familiale Pavel Ioan.

Viceprimarul comunei Ipotești, Suceava, Sorin Augustin Tofan, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 noiembrie 2010 – 12 noiembrie 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Ipotești.

De asemenea, S.C. LIO-MAN S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia deține calitatea de asociat și soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator) a încheiat contracte comerciale de furnizare produse cu Primăria Comunei Ipotești, respectiv cu Școala Gimnazială Ipotești (achiziție directă de produse în baza mai multor facturi), în baza cărora societatea comercială a încasat suma de 7.016 lei.

Octavian Cerneștean, consilier local în cadrul Consiliului Local al orașului Baia Sprie, Maramureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local, întrucât
S.C. Grup Cerneștean S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator) a încheiat și derulat un contract de furnizare produse alimentare cu Căminul pentru Persoane Vârstnice (instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean Sprie), în valoare totală de 71.665,85 de lei.

Iulian Ciubotariu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Căiuți, Bacău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local, întrucât S.C. Macormar Invest S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia acesta deține funcția de director) a încheiat cu Consiliul Local al Comunei Căiuți două contracte de furnizare produse cu o valoare de 74.276 de lei și, respectiv, 15.000 euro fără TVA.

Tokos Jozsef, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Augustin, Brașov, și fost primar al comunei (mandatul 2008-2012), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 ianuarie 2010 – 15 martie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al S.C. Valea Fenișului S.R.L.

Șeful Biroului Poliției Locale Luduș și fost consilier local în cadrul Consiliului Local Luduș, Mureș, Cornel Boitoș, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 septembrie 2013, întrucât deține, simultan cu funcția publică de conducere în cadrul Poliției Locale, și funcțiile de președinte al Biroului Executiv al Filialei Locale Luduș a Partidului Conservator și vicepreședinte al Biroului Executiv Județean Mureș al Partidului Conservator.

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada exercitării mandatului de consilier local (29 iunie 2012 – 15 octombrie 2013), întrucât S.C. Central Intex S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia acesta deține funcția de administrator și calitatea de asociat) a furnizat Primăriei Orașului Luduș și Spitalului Orășenesc produse în valoare totală de 8.208 lei.

Ion Colobanea, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Zănești, Neamț, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012, întrucât S.C. Area Garden S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia fiul său deține calitatea de asociat și funcția de administrator) a încheiat trei contracte comerciale de executare lucrări cu Primăria Comunei Zănești în valoare totală de 57.051 lei.

Răducu Popescu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Constanța, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât între Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (instituție aflată în subordinea Consiliului Local Constanța) și S.C. City Club Cafe S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia deținea calitățile de asociat și administrator) a fost încheiat, la data de 01 august 2012, actul
adițional la contractul de asociere nr. 5287/2005.

Alexandru Negrescu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Malovăț, Mehedinți, a fost găsit în conflict de interese administrativ, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 – 2012), a participat la deliberări și a votat în favoarea aprobării Hotărârii Consiliului Local Malovăț privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al Comunei Malovăț, în condițiile în care soția sa a încheiat cu Primăria Comunei Malovăț un contract de concesiune privind concesionarea a doua parcele de teren în suprafață totală de 13,54 ha, contract în urma căruia soția sa a beneficiat de subvenții A.P.I.A., în valoarea totală de 62.161 lei.

Gașpar Erno, consilier local în cadrul Consiliului Local Lăzarea, Harghita, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 04 iulie 2013, întrucât a deținut și funcția de administrator al S.C. Electro House S.R.L. și calitatea de asociat în cadrul S.C. Prim Laz Com S.R.L.

În perioada exercitării mandatelor de consilier local (2008 – 2012 și 2012 – 2014), în calitate de administrator al S.C. Electro House S.R.L., a emis facturi fiscale pentru livrare produse, în cuantum de 39.262 de lei către Primăria Comunei Lăzarea și, în calitate de asociat al S.C. Prim Laz Com S.R.L., a participat la încheierea contractelor de prestări servicii între Primăria Lăzarea și S.C. Prim Laz Com S.R.L., contracte în valoare de 255.020 lei. Primăria, prin consiliul local, deține în cadrul S.C. Prim Laz Com S.R.L. calitatea de asociat, cu o cotă de participare la beneficii de 51%, în solidar cu persoane fizice, printre care se numără și consilierul local și soția acestuia, fiecare având o cotă de participare la beneficii de 1,86%.

De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gașpar Erno a participat la dezbaterea și aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea închirierii, cu titlu gratuit, a unei suprafețe de teren de 1.000 mp., situat în Comuna Lăzarea, în favoarea S.C. Prim Laz Com S.R.L..

Constantin Mănescu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Malovăț (mandatul 2008 – 2012), a fost găsit în conflict de interese administrativ, întrucât a participat la
deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local Malovăț din data de 26 martie 2010 privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune/izlaz comunal al Comunei Malovăț pentru anul 2010, în temeiul căreia s-a derulat contractul de arendare, încheiat între Primăria Malovăț și soția sa.

Anterior adoptării acestei hotărâri, la data de 8 ianuarie 2010, Primăria Comunei Malovăț a încheiat cu soția lui Mănescu un contract de arendare pentru terenul în suprafață de 22,48 ha pășune-islaz, situat în extravilanul Comunei Malovăț, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, în perioada 2010 – 2012, soția fostului consilier a încasat, de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură Mehedinți, subvenții în valoare totală de 99.597 de lei pentru suprafața ce i-a fost arendată conform contractului de arendare.

Ion Vlăduț, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Malovăț, a fost găsit de asemenea în conflict de interese administrativ, întrucât a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii de consiliu privind
concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al Comunei Malovăț, în condițiile în care soția sa încheiase anterior cu Primăria Comunei Malovăț un contract privind concesionarea unei parcele de teren în suprafață totală de 19,76 ha. Astfel, în baza acestui contract, aceasta a beneficiat de subvenții A.P.I.A., în valoarea totală de 27.693,44 lei.

Eugen Cecan, fost consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, întrucât a deținut și funcția de director al Direcției
Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Marinică Cazacu, fost consilier județean în cadrul Consiliului Județean Ialomița, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2008 – 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de consilier județean, următoarele funcții și calități: prefect în cadrul Instituției Prefectului – Județul Ialomița (în perioada 11 martie 2009 – 13 iunie 2012), director, cu delegație, al Sucursalei Transport din cadrul Companiei Naționale „Poșta Română” S.A. (începând cu data de 4 august 2010), director al Sucursalei Transport (începând cu data de 26 noiembrie 2010), director al Sucursalei Transport, cu atribuții de coordonare a activității Sucursalei Poștei Române (începând cu data de 05 ianuarie 2011), director general adjunct al Companiei Naționale „Poșta Română” S.A. (începând cu data de 15 februarie 2011), șef departament în cadrul Administrației Centrale -Departamentul Tehnic și Transport – Poșta Română S.A. (începând cu data de 12 august 2011) și director al Oficiului Județean de Poștă Ialomița din cadrul Direcției Regionale de Poștă Ploiești (începând cu data de 17 octombrie 2011).

În plus, Cazacu a fost în conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier județean, Consiliul Județean Ialomița a încheiat cu S.C. Ciril C.O.M. S.R.L. (societate în cadrul căreia fiul său deține calitatea de asociat unic și funcția administrator începând cu data de 17 ianuarie 2005), contracte având ca obiect delegarea gestiunii serviciului de transport public județean de persoane, prin curse regulate și acte adiționale la acestea.

De asemenea, în perioada exercitării mandatului de consilier județean, a participat la dezbaterea și aprobarea hotărârii Consiliului Județean Ialomița din data de 29 august 2008 privind aprobarea atribuirii în gestiune delegată a serviciului de transport public județean de persoane, prin curse regulate, pentru perioada 01 iulie 2008 – 30 iunie 2011. Ulterior, C.J. Ialomița a încheiat cu S.C. Bob Trans S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia Cazacu a deținut funcția de director în perioada 21 februarie 2008 – 18 februarie 2009, iar soția sa a deținut funcția de consilier de urgență în perioada 10 decembrie 2010 – 23 mai 2012) și S.C. Ciril C.O.M. S.R.L. contracte având ca obiect delegarea gestiunii serviciului de transport public județean de persoane, prin curse regulate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...